KSČM proti prohlubování vládní krize

12. 7. 2019

Rozpory mezi hnutím ANO 2011 a ČSSD a prezidentem republiky ve věci setrvání či odvolání ministra kultury A. Staňka využívá především pravicová opozice k posílení svého postavení.  Vedle již tradičních útoků na předsedu vlády přibývají výkřiky o protiústavním jednání prezidenta republiky. Nikoliv náhodou stojí za útoky na prezidenta republiky především pravicoví senátoři a senátoři ČSSD. Rovněž nikoliv náhodou se zde vyprofilovala osoba senátora Tomáše Czernina.

KSČM v těchto snahách pravicových stran a politiků, různých neziskových organizací vidí především snahu přeskupit politickou moc ve prospěch ODS, TOP 09, STAN, Pirátů. O svůj díl na moci se hlásí i SPD. K tomu jim ČSSD nahrává. Cestu k tomu vidí dnešní opoziční pravicové strany v rozbití současné vládní koalice hnutí ANO 2011 a ČSSD a ve vyrovnání účtů s prezidentem republiky. O ničem jiném není návrh ODS zrušit přímou volbu prezidenta.

Z pohledu KSČM jde o nebezpečnou hru, která může v konečném důsledku výrazně destabilizovat Českou republiku a poškodit zájmy většiny občanů. V době, kdy se stupňují požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu, dochází soudními rozhodnutími k prolamování tzv. Benešových dekretů, kdy česká zahraniční politika je výrazně lokajská vůči zájmům NATO a Evropské unie, nikomu z aktérů v těchto událostech nejde o občany a budoucnost naší země, jde jim pouze o úzké osobní a stranické zájmy, podíl na politické a ekonomické moci. 

KSČM se od takového chování distancuje. Nebudeme se účastnit prohlubování vládní krize, která by měla k moci vynést ty, kteří od roku 1989 plundrovali naší zem.  Předčasné volby vnímáme jako řešení, které může nastat, až budou vyčerpány všechny politické možnosti.

Autor: 
VV ÚV KSČM