Vzpomínka na událost v Pečkách v září před 75 lety

16. 9. 2020

Dne 16. září si připomeneme 75 let od smrti vojína Rudé armády Malaščenka v Pečkách. Na tuto událost vzpomínáme v době, kdy někteří politici, zvláště na komunální úrovni, zpochybňují některé skutečnosti a rozhodující podíl tehdejšího Sovětského svazu na výsledku II. světové války.

Co se událo v Pečkách více jak čtyři měsíce po oficiálním konci dosud nejstrašnější světové války?

Od června 1945 zde působil oddíl mladých sovětských vojáků, kterému velel major Leonid Budarin.  Jejich úkolem bylo likvidovat německé vojenské sklady potravin umístěné v Kooperativě a v Begosu /dnes ZPA/. Potravinami zásobovat Rudou armádu na našem území a část dodávat do místních obchodů. Sovětští vojáci byli vřele přijímáni místním obyvatelstvem.

Psalo se 16. září, byl hezký den končícího léta, když do Peček přišlo hlášení, že podle trati od Poříčan postupuje skupina vlasovců. Oddíl sovětských vojáků byl uveden do bojové pohotovosti. V prostorách nádraží došlo k přestřelce, při které byl dvaadvacetiletý Andrej Malaščenko zastřelen. Téměř celé město ho v den pohřbu doprovodilo na místní hřbitov a v místech, kde vyhasl jeho mladý život mu občané z vděčnosti vybudovali pomníček. Andrej Malaščenko byl jmenován in memoriam čestným občanem Peček.

(Čerpáno ze dvou historických pramenů)

Autor:
text: MěV KSČM Pečky, foto: Pavlína Hladíková