K Programovému prohlášení nové Rady Středočeského kraje

14. 12. 2020

Plánuje nová koalice omezit počty policistů ve Středočeském kraji?

V programovém prohlášení nové koalice zaujala oblast bezpečnosti a IZS docela čestné místo. Je to dokladem toho, že práce všech, kdo se na ní podíleli v minulém období, od politiků až po řadové úředníky, byla dobrá. Vytvářela podmínky, aby kraj přispěl svým dílem ke zvládnutí krizových situací i běžného provozu. Že by bezpečnost v kraji fungovala jen na papíře  si nemyslím. Ale chápu, že plivnout se muselo. 

Samotné záměry nové koalice na první pohled vypadají, že opsaly programové priority KSČM. Alespoň částečně. Co je nové je veřejný přehled o stavech pomůcek a prostředků. Proč ne, transparentnosti se meze nekladou. Ve fondu hasičů a IZS se bude také pokračovat, uvidíme kolik peněz jej naplní. 

Kamerové systémy jsou v programu KSČM také. Osvícení přechodů se řeší v rámci rekonstrukcí páteřních komunikací a jistě tak jako při stavbách chodníků se dá i tohle zařídit. 

Jsem rád, že nové vedení kraje vzalo za svou jedinou prioritu komunistů, která se nepodařila dotáhnout do konce - nové služebny policie. Kraj totiž policii neřídí. Mapy kriminality jsou staré už několik let a jsem rád, že i nové vedení kraje s nimi počítá. 

Velmi mě však zarazil fakt, že nové vedení kraje se chce podílet na optimalizaci policistů v kraji. Slovo optimalizace je určeno k výběru nejlepší varianty, ale v Česku je synonymem pro úsporu či zmenšení. A s ohledem na demografický vývoj v kraji by jakékoli připuštění snížení či stagnace počtu policistů v kraji neměly být zmiňované. Naopak, například s ohledem na Karlovarský kraj, by počty policistů v kraji na počet obyvatel, měly ve Středních Čechách dramaticky vzrůst. 
Zdeněk Milata