OS ČMS zasahuje proti bossingu!

4. 2. 2021

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS) neprodleně zasáhlo na pomoc zaměstnankyni, která se stala obětí bossingu ze strany manažera v olomoucké Pizza Caruso.

Manažer, který dlouhodobě porušoval povinnosti zaměstnavatele a nekomunikoval ohledně řešení významných prohřešků ze strany podniku, se pokusil zastrašit zaměstnankyni arogantním chováním a křikem. Obsah verbálního napadení se rovnal nerespektování práv zaměstnance, nátlakovému jednání a naprostému pohrdání českými pracovněprávními normami, které se zřejmě zahraniční vedoucí pracovník ani neobtěžoval poznat, natož se podle nich řídit. Nechutné jednání manažera bylo oznámeno představiteli české třídní odborové centrály.

»Stali jsme se svědky příkladu bossingu, který je netolerovatelný. OS ČMS pohrdá pseudodiplomacií a strachem před bossy, kteří si svou nevymáchanou a drzou hubu otírají o poctivé zaměstnance. Ihned jsme zasáhli a zaměstnankyni pomohli. Verbální útok na ženu je vizitkou totálního hulvátství zakomplexovaného člověka. Řeknu upřímně, že nevím, proč bych jako občan a plátce daní měl sanovat podnikatelskou neschopnost lidí, kteří žádají národ o solidaritu, aniž by sami k solidaritě kdykoli přispěli,« vyjádřil se člen Ústředního zastupitelstva OS ČMS Martin Peč.

»Takováto místa jsou jen zdrojem každodenního vykořisťování. Z chování řady zahraničních podnikatelů je cítit xenofobní mentalita a naprostá neúcta k našim zaměstnancům a našemu právnímu řádu. Jsem rád, že OS ČMS neuteklo k liberálním výstřelkům, honbě za PR a oblíbené problematice bolístek minorit a že stojí za pracujícími. Svými aktivními postoji se snažíme naplňovat program Světové odborové federace. Na rozdíl od konfederace nejsme sociálnědemokratickými odbory podporovanými bossy a dotacemi EU. Je potřeba ukázat, že důstojnost a sebevědomí zaměstnanců nebude snižovat někdo, kdo žádné hodnoty netvoří, kdo žije jako pijavice. Sociální parazitismus shora je aktuálním problémem dneška,« dodal Peč.

K incidentu zaujal stanovisko i předseda OS ČMS a poslanec Stanislav Grospič (KSČM): »Oceňuji včasný zásah našich odborů a nelavírování v pomoci zaměstnankyni. Je mi jasné, že takových případů denně nalezneme stovky až tisíce. Je zde nemnoho zaměstnavatelů, kteří svými zaměstnanci a jejich právy doslova pohrdají. Žádná třetí cesta, nesmysly jako sociální smír a kompromis není možná. Nejsme sociální demokraté, abychom plnili přání bossů a obelhávali pracující. Zajímá nás jen zájem pracujících, ne těch, kteří parazitují na jejich práci«.

Případem diskriminačního chování se nyní zabývá Policie ČR.

Autor:
Sekretariát OS ČMS