Vyjádření se k záměru stávky zaměstnanců České pošty

11. 9. 2021

Vyjádření se k záměru stávky zaměstnanců České pošty

Odboráři pošty naposledy stávkovali před pěti lety za vyšší mzdy. Osobně podporuji záměr vedení České pošty vytvořit pracovní skupinu, která bude řešit pracovní podmínky na poštách a přetěžování zaměstnanců. Připomínám však, že tento srpen ohlášenou stávku  odboráři České pošty po posledním jednání s vedením podniku nezrušili. Zástupci odborů to uvedli na tiskové konferenci.  Rozumím, že stávka vyžaduje přípravu a má se uskutečnit od 29. září do 1. října. Zaráží mě, že do  pracovní skupiny ke stávce má být zahrnuto i vedení České pošty. Nabízí se otázka, i ono není spokojeno s řízením České pošty Ministerstvem vnitra České republiky. Asi není, to je jediná logická odpověď. Nebo je možná ještě jedna, cílem je utlumit nespokojenost zaměstnanců. Někteří odboroví předáci se navzdor zaměstnancům pošty i řadovým odborářům cítí příliš být loajální s vedením České pošty, ale konec konců i Ministerstva vnitra ČR.  Pracovní skupina, podle zveřejněných informací, by měla vzniknout v příštím týdnu a měl by v ní být generální ředitel pošty Roman Knap a šéfové příslušných provozů. Opravdu podivný scénář přípravy stávky. O to více, že  odbory mají dodat seznam problémů na konkrétních pracovištích, kde se pak uskuteční kontroly.

Iniciátoři stávky mezi důvody jejího vyhlášení, cituji : " Jmenují dlouhodobé zhoršování kvality poštovních služeb, jako je doručování zásilek a dlouhodobá absence modernizace logistické sítě. Poukazují také na zhoršování pracovních podmínek a nedodržování bezpečnosti práce, kdy nejčastějším pochybením, podle nich, je nedodržování limitů pro ručně manipulovaná břemena", konec citace. To není nic nového. Kolikrát se mi stalo, že při vyzvednutí běžné zásilky se mě paní za přepážkou se smutnými očima dotázala, zda si nechci koupit alespoň los, protože od toho se odvíjí její platové ohodnocení. To, ale je problém dlouhodobý a vzpomínám si, jak se pan ministr vnitra dušoval, že jej vyřeší a Česká pošta bude tím čím má být. Skutek utek. Uvedu ještě jeden příklad služeb této instituce. Pokud chce někdo něco trvale, třeba nějakou tiskovinu pravidelně rozesílat Českou poštou a roční náklad nedosáhne alespoň dvaceti tisíc výtisků, má od letošního srpna smůlu.

Kde jsou sliby o zachování ucelené sítě pošt, doplněné o franšíz pobočky? Kde jsou sliby o zachování pracovní doby vhodné pro klienty pošty také pracující v jiných profesích? Kde je ono slibované navýšení platů nejníže oceněných zaměstnanců České pošty? Asi je zbytečné se ptát. Vlastně není, proto KSČM s takovou to politikou ministerstva vnitra a vedení České pošty nesouhlasí. Stát si nesmí nechat vzít po staletí budovaný nástroj veřejné služby a nechat je privatizovat, jedno zda pravicí, či Piráty, či Sociální demokracií.  

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že se podmínky dodržují podle zákonných pravidel České pošty. Myslím , že to není úplně pravda. Také dodal, že se neustále zlepšují. Odborům byl pak  představen plán investic pro rok 2022. Jeho detailní položky se budou se zástupci odborů probírat právě v pracovní skupině. Stávku si vedení podniku nepřeje a nevidí k ní důvod. Z mého osobního pohledu i pohledu předsedy jednoho z odborových svazů ke stávce důvod je. Odboráři České pošty mají plnou solidaritu Odborového sdružení Čech, Moravy, Slezska. Mají i zastání v KSČM.

Stanislav Grospič, předseda OS ČMS, kandidát do Poslanecké sněmovny